Partners

 • Boerenbond
 • GreenBridge
 • Inagro
 • Innovatiesteunpunt
 • KU LEUVEN
 • ODE
 • Tecnolec
 • Thomas More
 • Universiteit Gent
 • UNIZO
 • VITO - Energy Ville
 

In de kijker

donderdag, 23 oktober 2014 10:47

ENERGIE UIT ZONNEPANELEN BUFFEREN MET WARM WATER

Elektriciteit uit zonnepanelen optimaal zelf gebruiken.
Veel landbouwbedrijven investeerden de voorbije jaren in zonne-energie, maar vaak wordt een deel van de opgewekte energie tegen een lage vergoeding op het net geïnjecteerd. Hoe meer zonne-energie je op je bedrijf kan verbruiken, hoe hoger het rendement van je PV-installatie.

Lees meer
Bron: Inagro, 2017

 

 

40% MEER RUIMTE VOOR GROENE ENERGIE DANZIJ SLIMME NETTEN

Zes slimme windmolens in de Haven van Antwerpen worden er binnenkort elf.

Vorig jaar schreef Bart Bode, directeur van VWEA (de Vlaams Wind Energie Associatie) al over dit unieke proefproject. ODE is partner in het project ‘SAVE’, dat staat voor ‘Slim Aan- sturen Van Elektriciteit’.

Lees meer

Bron: DiOde Nieuwsbrief, mei 2017

 

 

 

CIJFERS BEWIJZEN: THUISBATTERIJ LAAT EIGENAARS ZONNEPANELEN EIGEN STROOM PRODUCEREN

ODE werkt sinds oktober 2014 met verschillende partners samen aan het project SAVE. SAVE staat voor Slim Aansturen van Elektriciteit. Eén van de mogelijkheden om elektriciteit slim aan te sturen is het gebruik van batterijen.
Lees meer
Bron: DiOde Nieuwsbrief, april 2017

 

 

KAPSALON TOMORROWLAND 2016 DRAAIDE QUASI VOLLEDIG OP ZONNEPANELEN

ODE is partner in het project ‘SAVE’, dat staat voor ‘Slim Aan- sturen Van Elektriciteit’, Het project heeft tot doel om het eigenverbruik van bedrijven te maximaliseren.

Lees meer
Bron: DiOde Nieuwsbrief, april 2017

 

 

FORS BESPAREN OP UW ELEKTRICITEITSFACTUUR? DOE MEER MET UW EIGEN ENERGIE

De energieprijzen stijgen jaar na jaar en nemen een steeds grotere hap uit uw bedrijfsbudget. De meeste ondernemers beseffen al lang dat ze met alle middelen hun energiefactuur moeten drukken: minder verbruiken, beter meten, slimme besparingsingrepen, tot en met het zelf produceren van hun elektriciteit.
Lees meer

Bron: ZO, UNIZO magazine, april 2017

 

DE ZON IS AAN ZET

Een goed geïsoleerde aardappelloods en elektriciteit uit zonnepanelen. Aan goede infrastructuur ontbreekt het Josse en Jan Peeters alvast niet. Om hun investering optimaal te laten renderen, geven ze binnenkort een belangrijke beslissing uit handen.

Lees meer

Bron: Boer en Tuinder, april 2017

 

ONTWIKKELING DEMOSITE BATTERIJ OP INAGRO

Zonnepanelen in combinatie met batterijen spreken al enkele jaren tot de verbeelding, maar de investeringskost remt heel wat geïnteresseerden af. Door de beperkte praktijkervaring blijven de economische voordelen onzeker. Daarom plaatst Inagro in het voorjaar van 2017 een batterijsysteem.    

Lees meer

Bron: Inagro, februari 2017

 

BETAALBARE BATTERIJEN EN GOEDKOPERE ENERGIE MET SAVE

Het IWT-project ‘SAVE’ (Slim Aansturen Van Elektriciteit) gaat over de opslag van hernieuwbare energie in batterijen. Hoe gaat dit in z’n werk en waarom hebben we er zoveel baat bij?

Lees meer

Bron: Transfo, januari 2017

Lees meer

Bron: Watt, januari 2017

 

KADAVERHUISJE OP PV-PANELEN

Om de geuroverlast van kadavers in de zomermaanden te beperken, investeerde het varkensbedrijf van Koen en Ann Proot te Gijverinkhove in een gekoelde kadaverbox.

Lees meer

Bron: Inagro, oktober 2016

 

WANNEER KUNNEN BATTERIJEN RENDABEL WORDEN INGEZET?

In Management en Techniek 12 van 24 juni gaven we al wat uitleg over de integratie van batterijen op land- en tuinbouwbedrijven. In dit artikel gaan we dieper in op de rendabiliteit in verschillende deelsectoren.

Lees meer

Bron: Management en Techniek, september 2016

 

BETAALBARE BATTERIJEN, GOEDKOPERE ENERGIE?

In het kader van het project 'SAVE', wat staat voor 'Slim Aansturen Van Elektriciteit' informeerden het Innovatiesteunpunt en VITO/Energyville tijdens de provinciale infoavonden meer dan 150 land- en tuinbouwers over de opslag van hernieuwbare energie in batterijen. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Lees meer

Bron: Management en Techniek, juni 2016

 

EEN BATTERIJ OP JE BOERDERIJ
In een ideale wereld hoef je de koeien alleen te melken wanneer de zon schijnt, gebruik je geen warm water op grijze dagen en is er geen klimaatregeling  nodig in je pluimveestal in de winter. Helaas is dat niet zo. En daar sta je dan als land- of tuinbouwer met je PV-installatie. Energie die je zelf produceert leveren aan het net brengt tegenwoordig weinig op. Energie aankopen wanneer je niet zelf produceert, is dan weer erg duur. Maar er zijn mogelijkheden, want batterijen worden stilaan betaalbaarder en compacter. Misschien biedt een batterij op je bedrijf hier wel een oplossing.

Lees meer

Bron: Boer en Tuinder, mei 2016

 

NIEUWE INZICHTEN IN DE DEELPROCESSEN

Energiebesparing en energieproductie zijn de 2 zaken waar je meteen aan denkt wanneer je de energiekosten op je land- of tuinbouwbedrijf wil drukken. Waar men niet vaak aan denkt, is om eerst de huidige situatie in kaart te brengen. Nochtans is dit essentieel om de juiste investeringen te kunnen doen.

Lees meer

Bron: Management en Techniek, september 2016

 

ENERGIE UIT ZONNEPANELEN BUFFEREN MET WARM WATER

Veel landbouwbedrijven investeerden de voorbije jaren in zonne-energie, maar vaak wordt een deel van de opgewekte energie tegen een lage vergoeding op het net geïnjecteerd. Hoe meer zonne-energie op je bedrijf kan verbruiken, hoe hoger het rendement van je PV-installatie. Daarom zetten varkenshouders Jonas en Jolien Vroman-Deforche de overtollige energie van hun zonnepanelen om in warm water.

Lees meer

Bron: Management en Techniek, september 2016

 

EILANDWERKING: NIET-INTERACTIEVE OMVORMERS IN BACK-UP INSTALLATIES MET BATTERIJEN 

Het succes van hernieuwbare  energiebronnen stelt het elektriciteitsnet voor een grote technische uitdaging. Het distributienet werd oorspronkelijk niet ontworpen om zo veel decentrale productie, vooral ten gevolge van PV-panelen, toe te laten. Daarnaast bestaat het risico op een black-out.

Lees meer

Bron: magazine Transfo Volta juni 2016

 

SLIM AANSTUREN VAN ELEKTRICITEIT: DIEPVRIES ALS BUFFER VOOR WINDENERGIE

Sinds september 2015 is het windturbinepark Wind aan de Stroom actief op de linkeroever van de Schelde te Antwerpen. Vijftien turbines staan onder meer op de terreinen van Luik Natie in Kallo.

Lees meer

Bron: www.ode.be; 26 juli 2016

 

SLIM STUREN VAN JE ELEKTRICITEITSFACTUUR

Om de stijgende elektriciteitskosten te drukken, investeren vele bedrijven in fotovoltaïsche panelen. In de praktijk blijkt echter dat een groot deel van deze zelf geproduceerde energie op het distributienet wordt geïnjecteerd. Door meer te doen met je eigen energie, kan je geld besparen.  

Lees meer

Bron: Sierteelt & Groenvoorziening 

 

SLIM GESTUURD, ZUINIG BESTUURD

De voorbije jaren hebben veel bedrijven geïnvesteerd in de productie van hernieuwde energie. Hebben zij een overschot, dan wordt die op het net geïnjecteerd. De vergoeding voor deze stroom ligt meestal een stuk lager dan de uitgespaarde aankoop van energie wanneer het bedrijf de stroom zelf zou kunnen benutten. In de mate dat de zelf geproduceerde energie maximaal op het eigen bedrijf kan ingezet worden, bespaard men dus op de elektriciteitsfactuur. Vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afstemmen door het verschuiven van de energievreters op het bedrijf noemt men ‘Slim Aansturen Van Elektriciteit’, kortweg SAVE. Dat is ook de naam van een project waaraan het Innovatiesteunpunt deelneemt. Een bedrijfsleider die al een mooi palmares inzake slimme aansturing kan voorleggen is Kristof Van Laere, azalea-atelier in Lochristi.

Praktijkgetuigenis Kristof Van Laere, azalea-atelier in Lochristi

Bron: Boer en Tuinder


DOE MEER MET JE EIGEN ENERGIE EN SPAAR GELD

Dit dossier belicht een aantal duurzaamheidsaspecten van energiegebruik. Je kan veel besparen door zelf elektriciteit te produceren. Door de zelf geproduceerde energie maximaal in te zetten voor je bedrijf kan je nog extra besparen. Slim aansturen is de boodschap. Het project SAVE laat je zien wat mogelijk is.

Praktijkgetuigenis Innovatiesteunpunt en KULeuven

Bron: Management en Techniek