• Today torrents
 • Partners

  • Boerenbond
  • GreenBridge
  • Inagro
  • Innovatiesteunpunt
  • KU LEUVEN
  • ODE
  • Tecnolec
  • Thomas More
  • Universiteit Gent
  • UNIZO
  • VITO - Energy Ville
   

  Succesverhalen

  donderdag, 23 oktober 2014 10:47

  EERTE RESULTATEN BATTERIJSYSTEEM INAGRO
  Op de proefboerderij biologische landbouw van Inagro liggen al jaren zonnepanelen. De helft van de verzamelde energie gaat verloren omdat er onvoldoende verbruik is als de zonnepanelen energie produceren. Daarom plaatste Inagro in juli 2017 een batterij die een deel van die energie moet opslaan. Batterijen slaan het overschot aan energie op die de zonnepanelen overdag produceren. Na zes maanden is het tijd voor een eerste evaluatie.
  Lees meer

  WAT IS DE TOEKOMST VAN NIET-NATUURLIJKE KOELMIDDELEN?
  Sinds 1 januari 2015 zijn koelmiddelen die chloor bevatten (HCFK's en CFK's) verboden. Koelmiddelen met chlooratomen kunnen leiden tot een aantasting van de ozonlaag. Hierdoor mogen er geen aanpassingen meer gebeuren aan installaties met een HCFK of CFK (bijvoorbeeld R22), tenzij het koelmiddel vervangen wordt door een alternatief dat geen invloed heeft op de ozonlaag.
  Lees meer
  Management en Techniek, november 2017

   

  HET BELANG VAN EEN GEBRUIKSPROFIEL

  Op je elektriciteitsfactuur zie je enkel jouw jaarverbruik, in sommige gevallen opgesplitst per maand. De factuur vertelt je niet wanneer je welk volume stroom verbruikt. Nochtans is dat belangrijke informatie om de rendabiliteit van een (micro-)WKK, windmolen, zonnepanelen, batterijen of pocketvergister te bepalen. Daarom brengt Inagro verbruikspro_elen in de landbouw in kaart.
  Lees meer
  Inagro, oktober 2017

   

  HOE FLEXIBEL IS JOUW BEDRIJF?

  Heb je zonnepanelen, maar zoek je naar oplossingen om de productie ervan maximaal binnen je eigen bedrijf te gebruiken? Zou je graag (meer) zonnepanelen leggen of ben je geïnteresseerd in een batterij? Dan zijn de rekentools van het SAVE-project wellicht een goed startpunt!
  Lees meer

  Bron: ManagementTechniek, Innovatiesteunpunt, september 2017

   

  ENERGIE UIT ZONNEPANELEN BUFFEREN MET WARM WATER

  Elektriciteit uit zonnepanelen optimaal zelf gebruiken.
  Veel landbouwbedrijven investeerden de voorbije jaren in zonne-energie, maar vaak wordt een deel van de opgewekte energie tegen een lage vergoeding op het net geïnjecteerd. Hoe meer zonne-energie je op je bedrijf kan verbruiken, hoe hoger het rendement van je PV-installatie.

  Lees meer
  Bron: Inagro, 2017

   

  40% MEER RUIMTE VOOR GROENE ENERGIE DANZIJ SLIMME NETTEN

  Zes slimme windmolens in de Haven van Antwerpen worden er binnenkort elf.

  Vorig jaar schreef Bart Bode, directeur van VWEA (de Vlaams Wind Energie Associatie) al over dit unieke proefproject. ODE is partner in het project ‘SAVE’, dat staat voor ‘Slim Aan- sturen Van Elektriciteit’.

  Lees meer

  Bron: DiOde Nieuwsbrief, mei 2017

   

   

  CIJFERS BEWIJZEN: THUISBATTERIJ LAAT EIGENAARS ZONNEPANELEN EIGEN STROOM PRODUCEREN

  ODE werkt sinds oktober 2014 met verschillende partners samen aan het project SAVE. SAVE staat voor Slim Aansturen van Elektriciteit. Eén van de mogelijkheden om elektriciteit slim aan te sturen is het gebruik van batterijen.
  Lees meer
  Bron: DiOde Nieuwsbrief, april 2017

   

  KAPSALON TOMORROWLAND 2016 DRAAIDE QUASI VOLLEDIG OP ZONNEPANELEN

  ODE is partner in het project ‘SAVE’, dat staat voor ‘Slim Aan- sturen Van Elektriciteit’, Het project heeft tot doel om het eigenverbruik van bedrijven te maximaliseren.

  Lees meer
  Bron: DiOde Nieuwsbrief, april 2017

   

   

  KEUZE BATTERIJSYSTEEM
  Zonnepanelen in combinatie met batterijen spreken al jaren tot de verbeelding, maar de investeringskost remt heel wat geïnteresseerden af. Door de beperkte praktijkervaring blijven de economische voordelen onzeker. Daarom koos Inagro om een batterijsysteem te plaatsen.
  Lees meer
  Bron: Inagro, april 2017

   

   

  FORS BESPAREN OP UW ELEKTRICITEITSFACTUUR? DOE MEER MET UW EIGEN ENERGIE

  De energieprijzen stijgen jaar na jaar en nemen een steeds grotere hap uit uw bedrijfsbudget. De meeste ondernemers beseffen al lang dat ze met alle middelen hun energiefactuur moeten drukken: minder verbruiken, beter meten, slimme besparingsingrepen, tot en met het zelf produceren van hun elektriciteit.
  Lees meer

  Bron: ZO, UNIZO magazine, april 2017

   

  DE ZON IS AAN ZET

  Een goed geïsoleerde aardappelloods en elektriciteit uit zonnepanelen. Aan goede infrastructuur ontbreekt het Josse en Jan Peeters alvast niet. Om hun investering optimaal te laten renderen, geven ze binnenkort een belangrijke beslissing uit handen.

  Lees meer

  Bron: Boer en Tuinder, april 2017

   

  ONTWIKKELING DEMOSITE BATTERIJ OP INAGRO

  Zonnepanelen in combinatie met batterijen spreken al enkele jaren tot de verbeelding, maar de investeringskost remt heel wat geïnteresseerden af. Door de beperkte praktijkervaring blijven de economische voordelen onzeker. Daarom plaatst Inagro in het voorjaar van 2017 een batterijsysteem.    

  Lees meer

  Bron: Inagro, februari 2017

   

  BETAALBARE BATTERIJEN EN GOEDKOPERE ENERGIE MET SAVE

  Het IWT-project ‘SAVE’ (Slim Aansturen Van Elektriciteit) gaat over de opslag van hernieuwbare energie in batterijen. Hoe gaat dit in z’n werk en waarom hebben we er zoveel baat bij?

  Lees meer

  Bron: Transfo, januari 2017

  Lees meer

  Bron: Watt, januari 2017

   

  KADAVERHUISJE OP PV-PANELEN

  Om de geuroverlast van kadavers in de zomermaanden te beperken, investeerde het varkensbedrijf van Koen en Ann Proot te Gijverinkhove in een gekoelde kadaverbox.

  Lees meer

  Bron: Inagro, oktober 2016

   

  WANNEER KUNNEN BATTERIJEN RENDABEL WORDEN INGEZET?

  In Management en Techniek 12 van 24 juni gaven we al wat uitleg over de integratie van batterijen op land- en tuinbouwbedrijven. In dit artikel gaan we dieper in op de rendabiliteit in verschillende deelsectoren.

  Lees meer

  Bron: Management en Techniek, september 2016

   

  BETAALBARE BATTERIJEN, GOEDKOPERE ENERGIE?

  In het kader van het project 'SAVE', wat staat voor 'Slim Aansturen Van Elektriciteit' informeerden het Innovatiesteunpunt en VITO/Energyville tijdens de provinciale infoavonden meer dan 150 land- en tuinbouwers over de opslag van hernieuwbare energie in batterijen. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

  Lees meer

  Bron: Management en Techniek, juni 2016

   

  EEN BATTERIJ OP JE BOERDERIJ
  In een ideale wereld hoef je de koeien alleen te melken wanneer de zon schijnt, gebruik je geen warm water op grijze dagen en is er geen klimaatregeling  nodig in je pluimveestal in de winter. Helaas is dat niet zo. En daar sta je dan als land- of tuinbouwer met je PV-installatie. Energie die je zelf produceert leveren aan het net brengt tegenwoordig weinig op. Energie aankopen wanneer je niet zelf produceert, is dan weer erg duur. Maar er zijn mogelijkheden, want batterijen worden stilaan betaalbaarder en compacter. Misschien biedt een batterij op je bedrijf hier wel een oplossing.

  Lees meer

  Bron: Boer en Tuinder, mei 2016

   

  NIEUWE INZICHTEN IN DE DEELPROCESSEN

  Energiebesparing en energieproductie zijn de 2 zaken waar je meteen aan denkt wanneer je de energiekosten op je land- of tuinbouwbedrijf wil drukken. Waar men niet vaak aan denkt, is om eerst de huidige situatie in kaart te brengen. Nochtans is dit essentieel om de juiste investeringen te kunnen doen.

  Lees meer

  Bron: Management en Techniek, september 2016

   

  ENERGIE UIT ZONNEPANELEN BUFFEREN MET WARM WATER

  Veel landbouwbedrijven investeerden de voorbije jaren in zonne-energie, maar vaak wordt een deel van de opgewekte energie tegen een lage vergoeding op het net geïnjecteerd. Hoe meer zonne-energie op je bedrijf kan verbruiken, hoe hoger het rendement van je PV-installatie. Daarom zetten varkenshouders Jonas en Jolien Vroman-Deforche de overtollige energie van hun zonnepanelen om in warm water.

  Lees meer

  Bron: Management en Techniek, september 2016

   

  EILANDWERKING: NIET-INTERACTIEVE OMVORMERS IN BACK-UP INSTALLATIES MET BATTERIJEN 

  Het succes van hernieuwbare  energiebronnen stelt het elektriciteitsnet voor een grote technische uitdaging. Het distributienet werd oorspronkelijk niet ontworpen om zo veel decentrale productie, vooral ten gevolge van PV-panelen, toe te laten. Daarnaast bestaat het risico op een black-out.

  Lees meer

  Bron: magazine Transfo Volta juni 2016

   

  SLIM AANSTUREN VAN ELEKTRICITEIT: DIEPVRIES ALS BUFFER VOOR WINDENERGIE

  Sinds september 2015 is het windturbinepark Wind aan de Stroom actief op de linkeroever van de Schelde te Antwerpen. Vijftien turbines staan onder meer op de terreinen van Luik Natie in Kallo.

  Lees meer

  Bron: www.ode.be; 26 juli 2016

   

  SLIM STUREN VAN JE ELEKTRICITEITSFACTUUR

  Om de stijgende elektriciteitskosten te drukken, investeren vele bedrijven in fotovoltaïsche panelen. In de praktijk blijkt echter dat een groot deel van deze zelf geproduceerde energie op het distributienet wordt geïnjecteerd. Door meer te doen met je eigen energie, kan je geld besparen.  

  Lees meer

  Bron: Sierteelt & Groenvoorziening 

   

  SLIM GESTUURD, ZUINIG BESTUURD

  De voorbije jaren hebben veel bedrijven geïnvesteerd in de productie van hernieuwde energie. Hebben zij een overschot, dan wordt die op het net geïnjecteerd. De vergoeding voor deze stroom ligt meestal een stuk lager dan de uitgespaarde aankoop van energie wanneer het bedrijf de stroom zelf zou kunnen benutten. In de mate dat de zelf geproduceerde energie maximaal op het eigen bedrijf kan ingezet worden, bespaard men dus op de elektriciteitsfactuur. Vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afstemmen door het verschuiven van de energievreters op het bedrijf noemt men ‘Slim Aansturen Van Elektriciteit’, kortweg SAVE. Dat is ook de naam van een project waaraan het Innovatiesteunpunt deelneemt. Een bedrijfsleider die al een mooi palmares inzake slimme aansturing kan voorleggen is Kristof Van Laere, azalea-atelier in Lochristi.

  Praktijkgetuigenis Kristof Van Laere, azalea-atelier in Lochristi

  Bron: Boer en Tuinder


  DOE MEER MET JE EIGEN ENERGIE EN SPAAR GELD

  Dit dossier belicht een aantal duurzaamheidsaspecten van energiegebruik. Je kan veel besparen door zelf elektriciteit te produceren. Door de zelf geproduceerde energie maximaal in te zetten voor je bedrijf kan je nog extra besparen. Slim aansturen is de boodschap. Het project SAVE laat je zien wat mogelijk is.

  Praktijkgetuigenis Innovatiesteunpunt en KULeuven

  Bron: Management en Techniek